Nέα - Ανακοινώσεις

09/10/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ A.P.L.F. – D.U. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΑΣΟ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Περιήλθε σε γνώση του Συλλόγου μας κατόπιν σχετικών μηνυμάτων που έλαβε από συναδέλφους ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας ότι «στην Κάσο και ίσως και σε άλλα νησιά και πόλεις διδάσκουν στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια γαλλικά και αγγλικά καθηγητές φυσικών επιστημών».
Ο Σύλλογος προχώρησε σε άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων προχωρώντας σε άμεση επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους αρμόδιους. Συγκεκριμένα :
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΟΥ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κάσου υπήρξε ενημέρωση ότι στο Δημοτικό Σχολείο δεν διδάσκεται η Γαλλική γλώσσα γιατί δεν υπάρχει καθηγητής Γαλλικών να διδάξει παρόλο που έχει ζητηθεί από τη Διευθύντρια (4 ώρες 2 + 2), η κάλυψη των απαιτούμενων διδακτικών ωρών διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας από εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ05.
Η Διευθύντρια διαβεβαίωσε επίσης ότι το σχετικό έγγραφο ως προς την έλλειψη εκπαιδευτικού ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας όπως και ο αριθμός των απαιτούμενων διδακτικών ωρών έχει σταλεί εγκαίρως προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΟΥ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Κάσου ενημερωθήκαμε ότι όντως στο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές τάξεις του σχολείου διδάσκεται η Γαλλική γλώσσα (9 ώρες) από τον Χημικό του Σχολείου, αναπληρωτή καθηγητή με πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να συμπληρώσει το υποχρεωτικό ωράριο των 23 ωρών που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Ότι πρόθεση του σχολείου είναι η παροχή στοιχειώδους επαφής των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου με την Γαλλική γλώσσα έως τον διορισμό εκπαιδευτικού ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας.
Η Διευθύντρια διαβεβαίωσε επίσης ότι το σχετικό έγγραφο ως προς την έλλειψη εκπαιδευτικού ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας όπως και ο αριθμός των απαιτούμενων διδακτικών ωρών έχει σταλεί εγκαίρως προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερωθήκαμε ότι αναγγέλθηκαν οι διδακτικές ανάγκες διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας με τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών ωρών στο Υπουργείο για τα νησιά Σύμη και Κάσο.
Στη Γ΄ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών διορίστηκε ένας εκπαιδευτικός ΠΕ 05 Γαλλικής γλώσσας στην περιοχή της Δωδεκανήσου για να καλύψει τις προαναφερθείσες διδακτικές ανάγκες, ο οποίος επέλεξε να διδάξει τελικά στο νησί της Σύμης δεδομένου ότι στο τελευταίο οι διδακτικές ώρες ήταν περισσότερες.
Α΄ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Δωδεκανήσου ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε έγκαιρα ακόμη και πριν και από την Γ’ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών αίτημα για την κάλυψη διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας από εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ05 στις σχολικές μονάδες της Κάσου.
Η αντιπροσωπεία της Α΄ ΕΛΜΕ έθεσε μάλιστα μεταξύ των άλλων και το εν λόγω θέμα κατά την επίσκεψη της στο Διευθυντή Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου προ δύο ημερών.
ΕΠΕΙΔΗ η πρακτική που ακολουθήθηκε της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της Γαλλικής γλώσσας από εκπαιδευτικό που δεν είναι της ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής αλλά ΠΕ0402 Χημικό, υπό οποιαδήποτε δικαιολογία, (παροχή στοιχειώδους επαφής των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου με την Γαλλική γλώσσα έως τον διορισμό εκπαιδευτικού ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΗ.
Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.P.L.F. – D.U. :
ΚΑΛΕΙ το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην τοποθέτηση εκπαιδευτικού ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας στο νησί της Κάσου.
ΚΑΛΕΙ την ΟΛΜΕ να πάρει θέση ως προς την τοποθέτηση εκπαιδευτικών ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας σε ΟΛΕΣ τις περιοχές της χώρας, με έμφαση στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα και τις νησιωτικές , προς το συμφέρον των μαθητών και των μαθητριών μας και να αναδείξει ΑΜΕΣΑ το θέμα στις συναντήσεις της με τη Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, όπως και ο Σύλλογος μας δηλώνει πως θα πράξει ανάλογα.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ
• Η έλλειψη διορισμού και τοποθέτησης εκπαιδευτικών ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας, ακυρώνει, εκτός των άλλων, την συνέχιση της διδασκαλίας της από τα προηγούμενη σχολικά έτη και υποχρεώνει τους γονείς των μαθητών εκείνων που επιθυμούν να συνεχίσουν τα παιδιά τους την εκμάθησή της με τη δαπάνη ικανού χρηματικού ποσού εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών και χωρίς μάλιστα να έχουν επιλέξει κάτι τέτοιο.
ΚΑΙ ΖΗΤΑ
• Την επαναφορά της απρόσκοπτης συνέχισης διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας (2ης ξένης γλώσσας) στα σχολεία της Κάσου, μετά μάλιστα τη διδασκαλία της τα προηγούμενα σχολικά έτη από εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ05.
• Την κάλυψη για την φετινή χρονιά των χαμένων ωρών διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας από εκπαιδευτικό ΠΕ05 με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο.
• ΕΓΚΑΛΕΙ το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γι’ αυτή την αδικαιολόγητη έλλειψη τοποθέτησης εκπαιδευτικού ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας στα σχολεία στο νησί της Κάσου, όπως και σε όσα σχολεία στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα και τις νησιωτικές περιοχές λαμβάνει χώρα το γεγονός αυτό.
• ΔΙΟΤΙ το γεγονός αυτό παραβιάζει πρώτα απ’ όλα την ισότιμη μεταχείριση των μαθητών της ίδιας δημόσιας βαθμίδας εκπαίδευσης της νήσου Κάσου, ως προς την παροχή ενός τόσο σημαντικού εκπαιδευτικού εφοδίου, αποκλείοντάς τους από την εκμάθηση μιας 2ης ξένης γλώσσας, εν προκειμένω της Γαλλικής, έναντι των συμμαθητών τους που φοιτούν στα σχολεία των υπόλοιπων περιοχών κατά παράβαση της Συνταγματικής επιταγής της ισότιμης μεταχείρισης στη γνώση και στη παροχή του εκπαιδευτικού αγαθού σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές και τις μαθήτριες που κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να παρέχει με ίσους όρους - άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφοι 1, 2 και 4.
• 'Αρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)
• 1. «H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
• 2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
• 3. «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους».
• ΚΑΛΕΙ το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ στους διοριζόμενους στις εν λόγω περιοχές, είτε αναπληρωτές είτε μονίμους νέους συναδέλφους εκπαιδευτικούς διασφαλίζοντας τους για το επιτελούμενο από αυτούς λειτούργημα ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ στους τόπους παροχής της υπηρεσίας τους.
• ΚΑΛΕΙ το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ των διαπιστωμένων και μη αμφισβητούμενων πλέον από κανέναν κάτοικο αυτής της χώρας ΠΑΓΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ