Nέα - Ανακοινώσεις

06/04/2023

Σχετικά με την ανάθεση απασχόλησης των μαθητών ή την κάλυψη κενού εκτός διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών

☑️ Η ανάθεση απασχόλησης των μαθητών/τριων ή η αντικατάσταση εκπαιδευτικού ή η κάλυψη κενού θα πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
 Υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο Εκπαιδευτικού Προσωπικού όλων των κλάδων Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ):
23 ώρες, εάν έχουν έως 6 έτη υπηρεσίας
21 ώρες, εάν έχουν από 6 έτη και μία μέρα υπηρεσίας έως 12 έτη υπηρεσίας
20 ώρες, εάν έχουν πάνω από 12 έτη υπηρεσίας
18 ώρες για πάνω από 20 έτη υπηρεσίας
 H κείμενη νομοθεσία όσο και η νομολογία των δικαστηρίων ορίζουν σαφώς τόσο το εργασιακό όσο και το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών:
Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται με α) την § 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985, όπως αντικαταστάθηκε με την § Θ2, περ.2, του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 και β) την § 3 του άρθρου 48 του ν. 2413/1996.
 Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ρυθμίζεται με την § 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985, όπως έχει τροποποιηθεί με την § 2 του άρθρου 101 του ν. 4823/2021.
▪️ Από την διατύπωση των ως άνω προβλέψεων και από την νομολογία που έχει κρίνει το ζήτημα των ορίων διδακτικής αλλά και διοικητικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών προκύπτει σαφώς ότι υφίσταται διάκριση μεταξύ του διδακτικού ωραρίου, που ορίζεται σαφώς και του ωραρίου εργασίας, το οποίο σχετίζεται με την ανάθεση ορισμένου διοικητικού έργου.
✅ Ειδικότερα ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο.
◾️ Ώρες διδασκαλίας είναι αυτές, που παρέχονται εντός της τάξης (συμπεριλαμβανομένων και των διαλειμμάτων) και δεν μπορεί να υπερβεί κατά περίπτωση τις οριζόμενες τον νόμο διατάξεις
Σε περίπτωση, που στον/στην εκπαιδευτικό δεν έχει ανατεθεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό/διοικητικό έργο ή δεν υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, δικαιούται να αποχωρήσει από το σχολείο μετά την λήξη του διδακτικού του ωραρίου ή να προσέλθει πριν την έναρξη του εάν η έναρξη του διδακτικού ωραρίου δεν συμπίπτει με την έναρξη του ημερησίου σχολικού προγράμματος (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 438/2009, Α Δημοσίευση).
◾️ Από την άλλη πλευρά το διοικητικό έργο, το οποίο μπορεί να ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς, συνδέεται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε εορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών κλπ..
☑️ Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.
Οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των μαθητών είναι προδήλως παράνομες, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85.
❗️ Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου.
☑️ Για τις περιπτώσεις ολιγοήμερης απουσίας (μία ως δύο μέρες) εκπαιδευτικού να αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων για την αναπλήρωση, με τρόπο τέτοιο που να μην ανατίθεται καμία διδακτική ώρα πέραν του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε κανένα συνάδελφο. Κάθε απασχόληση σε τμήμα θεωρείται διδακτικό ωράριο.
☑️ Αντιστοίχως, έχει κριθεί από την νομολογία των Δικαστηρίων ότι η αντικατάσταση εκπαιδευτικού, που λείπει ή η κάλυψη κενού ή η απασχόληση των μαθητών/τριων με οποιονδήποτε τρόπο, σαφώς συνιστά παροχή διδακτικού έργου.
▪️ Υπό την έννοια αυτή, η ανάθεση απασχόλησης των μαθητών/τριων ή η αντικατάσταση εκπαιδευτικού ή η κάλυψη κενού θα πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
♦️ Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:
▪️ Εκπαιδευτικοί με πλήρες διδακτικό ωράριο δεν υποχρεούνται να καλύπτουν κενά λόγω απουσίας άλλου εκπαιδευτικού ή να απασχολούν τους μαθητές με οποιοδήποτε τρόπο.
▪️ Δεν υφίσταται καμία υποχρέωση παραμονής στο σχολείο από την έναρξη έως τη λήξη λειτουργίας (8πμ-2μμ).
▪️ Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά μόνο για τις ώρες διδακτικής απασχόλησης και επιπλέον μόνο εφόσον τους έχει ανατεθεί συγκεκριμένο διοικητικό έργο. Με την ολοκλήρωση αυτών δικαιούνται να αποχωρούν από το χώρο εργασίας.
ΟΛΜΕ (Νομική υπηρεσία)

Περισσότερα

02/04/2023

Κ.Π.Γ. «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2023»
 Tα Εξεταστικά Κέντρα ανά επίπεδο της ΓΑΛΛΙΚΗΣ γλώσσας του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου 2023 Α σε ΟΛΗ την Ελλάδα 

 Α’ Αθήνας:
1) 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας
Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο
2) 26ο ΓΕΛ Αθήνας
Εξεταζόμενη γλώσσα: Γαλλικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
Β’ Αθήνας:
1) 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου
Εξεταζόμενες γλώσσες: Γαλλικά, Γερμανικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
Γ’ Αθήνας:
1) 1ο ΓΕΛ Πετρούπολης
Εξεταζόμενες γλώσσες: Γαλλικά, Ιταλικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β
 Δ’ Αθήνας:
1) 1ο ΓΕΛ Αργυρούπολης
Εξεταζόμενες γλώσσες: Γαλλικά, Ισπανικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
 Πειραιά:
1) Ζάννειο Πρότυπο ΓΕΛ Πειραιά
Εξεταζόμενες γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
 Αχαΐας:
1) 3ο ΓΕΛ Πάτρας
Εξεταζόμενη γλώσσα: Γαλλικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
 Ιωαννίνων:
1) 2ο ΓΕΛ Ιωαννίνων
Εξεταζόμενη γλώσσα: Γαλλικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
 Λάρισας:
2) 5ο ΓΕΛ Λάρισας
Εξεταζόμενη γλώσσα: Γαλλικά,
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
 Ανατ. Θεσσαλονίκης:
1) Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο
2) 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Εξεταζόμενη γλώσσα: Γαλλικά,
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
 Δυτ. Θεσσαλονίκης:
1) 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων
Εξεταζόμενη γλώσσα: Γαλλικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
 Ηρακλείου:
1) 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου
Εξεταζόμενες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β, Γ
 Χανίων:
1) ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου
Εξεταζόμενες γλώσσες: Γαλλικά, Ιταλικά
Εξεταζόμενα επίπεδα: Α, Β
✅ Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι εξετάζονται στο Εξεταστικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στην Περιοχή Εξέτασης που επέλεξαν στην αίτηση συμμετοχής τους στις Eξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΓ.
▪️ Εφόσον σε κάποια Περιοχή Εξέτασης θα λειτουργήσουν περισσότερα από ένα Εξεταστικά Κέντρα, τότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέξουν την κατανομή σε αυτά της εξεταζόμενης
γλώσσας και του εξεταζόμενου επιπέδου.
▪️ Ειδικότερα, σε αυτήν την εξεταστική περίοδο 2023A θα λειτουργήσει ένα Εξεταστικό Κέντρο σε κάθε Περιοχή Εξέτασης, εκτός από τις περιοχές Α’ Αθήνας, Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Δ’ Αθήνας, Πειραιά, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Χανίων, όπου θα λειτουργήσουν περισσότερα από ένα Εξεταστικά Κέντρα.
 Επισυνάπτεται ο πίνακας με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Εξεταστικών Κέντρων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, εξεταστικής περιόδου 2023Α :

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/%CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%91%CE%A3-E_%CE%9A_2023%CE%91.pdf

Περισσότερα

02/04/2023

Επιμόρφωση στο πλαίσιο του προγράμματος "La voiture et le ferry francophones" του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ και του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Επιμορφωτής Eric Cénat (Théâtre de l’Imprévu)
♦️ Την Παρασκευή 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.P.L.F. – D.U. επιμόρφωση καθηγητών Γαλλικής γλώσσας με θεματική «Από τον Αρθούρο Ρεμπώ στον Καρλ Νορακ. Η ποίηση ως εργαλείο στην τάξη»
✅ Η επιμόρφωση εστίασε στο πώς να εισάγoυν εύκολα και απλά οι εκπαιδευτικοί την ποίηση στο μάθημα των γαλλικών χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο για τη βελτίωση της προφοράς και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των μαθητών μέσα από την εκφραστική ανάγνωση.
Την επιμόρφωση υποστήριξε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Γαλλικής γλώσσας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης κα Χριστίνα Ενέ.
 Ευχαριστούμε θερμά τον εκλεκτό Επιμορφωτή Μ. Eric Cénat για την εξαιρετική εισήγηση του, την Σύμβουλο Εκπαίδευση κα Χριστίνα Ενέ για την παρουσία της και την στήριξη της, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς καθώς και τους φοιτητές του τμήματος Γαλλικής γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην επιμόρφωση.
 Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για την διοργάνωση του προγράμματος «La voiture et le ferry francophones» στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε η επιμόρφωση και την κα Δανάη Ιωακειμίδη, Υπεύθυνη Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για την εξαιρετική συνεργασία μας.
---------------------------------------------------------------------
Formation dans le cadre du projet "La voiture et le ferry francophones" de l'Institut Français de Grèce et l'Institut Français de Thessalonique
 Formateur : Eric Cénat (Théâtre de l’Imprévu)
♦️ Le vendredi 31 mars 2023 a eu lieu la formation des enseignants de français «D'Arthur Rimbaud à Carl Norac. La poésie comme outil en classe» dans le cadre du projet " La voiture et le ferry francophones" en collaboration avec l’Association des Professeurs de Langue et de Littérature Françaises Diplomes des Universités A.P.L.F. – D.U.
✅ La formation était centrée sur l’introduction de la poésie dans la classe de français en l'utilisant comme un outil pour améliorer la prononciation et développer la confiance en soi des élèves par la lecture expressive.
 La Conseillère Scolaire de la langue française Mme Christine Ené a soutenu la formation.
 Nous remercions sincèrement M. Eric Cénat pour son excellente formation, Mme Christina Ene pour sa présence et son soutien, les collègues enseignants ainsi que les étudiants du département de langue française de l'Université Aristote de Thessalonique, pour leur présence et leur participation à la formation.
 Remerciements particuliers à l'Institut français de Grèce et à l'Institut français de Thessalonique pour l'organisation du programme "La voiture et le ferry francophones" dans le cadre duquel la formation a été mise en place et Mme Danai Ioakimidis pour son excellente collaboration.

Περισσότερα

01/04/2023

Bon mois d'avril
 «Poisson d’avril»! / Πρωταπριλιά στη Γαλλία!
Une tradition française du XVIe siècle
 L’origine du 1er avril viendrait d’une décision pragmatique et religieuse prise par le souverain Charles IX.
♦️ Autrefois, la population française vivait au rythme du calendrier julien, qui commençait l’année le 25 mars, date à laquelle arrivaient les premiers jours de printemps. Pour célébrer la nouvelle année, il était de coutume d’offrir des cadeaux. Les festivités se terminaient à la fin de la semaine, c’est à dire le 1er avril.
▪️ En 1564, Charles IX (beau-frère d’Henri IV) décide d’adopter le calendrier grégorien, qui était plus en phase avec les planètes. Or celui-ci faisait débuter l’année non plus lors des premières douceurs de printemps, mais le 1er janvier.
▪️ A cette époque, il était plus difficile de divulguer des informations et une grande partie de la population était illettrée. Il est donc possible que certaines personnes ne soient pas au courant de ce changement majeur. De même, des réfractaires à cette réforme décidèrent de conserver la date du 25 mars, comme premier de l’an.
▪️ Ils étaient alors moqués  par les réformateurs qui leur envoyaient des fausses invitations, des cadeaux fantaisistes ou encore des faux poissons .
 Le poisson, le symbole du 1er avril
Il existe plusieurs hypothèses qui justifient l’emploi du poisson comme symbole du premier avril :
 L’astrologie solaire : le poisson d’avril pourrait faire référence au dernier signe du zodiaque. Cela marquait alors la sortie de l’hiver.
♦️ La religion chrétienne : le 1er avril est proche de la fin du Carême dans la religion Chrétienne. Pendant 40 jours, le croyant n’avait pas le droit de manger de viande et ne pouvait alors manger que du poisson.
▪️ Il est aussi possible que le poisson fasse référence à l’ictus chrétien, symbole utilisé par les Chrétiens du Ier au IVe siècle. Ichtus vient du grec ancien et signifie «poisson».
 Le frai : c’est la phase de reproduction des poissons. Elle a lieu aux alentours du 1er avril. La pêche était interdite durant la période du frai.
 De Paris à Tokyo
La tradition du 1er avril est depuis célébrée dans plusieurs pays, comme le Royaume-Uni (April fools day), les États-Unis, l’Allemagne (Aprilscherz) ou même le Japon.
❗️ Il est courant que les médias divulguent de fausses informations ce jour-là, à l’instar du quotidien Le Parisien en 1986. Le journal avait déclaré que la Tour Eiffel, symbole de la France à l’étranger, allait être déplacée à Marne-La-Vallée pour devenir une attraction du parc Walt Disney en construction. Il s’agissait bien entendu d’une intox.

Περισσότερα

30/03/2023

Υ.ΠΑΙ.Θ. : Πόσα ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ υπάρχουν και σε πόσες Περιοχές Μετάθεσης για τις ειδικότητες Β΄ Ξένης Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΜΕΤΑ τις μεταθέσεις και ΠΡΙΝ από τις μετατάξεις και τυχόν διορισμούς.
 Το Υ.ΠΑΙ.Θ. όπως προκύπτει από το Αρ. Πρωτ.: 36165/Ε2 /29 -03-2023 έγγραφο με ΘΕΜΑ «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης…», υπολόγισε συγκεντρωτικά ότι στη Δευτεροβάθμια Γενικής ανά Ειδικότητα Β΄ Ξένης Γλώσσας τα ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ των εκπαιδευτικών ΠΕ05 Γαλλικής είναι 32 σε 15 Περιοχές Μετάθεσης και των εκπαιδευτικών ΠΕ07 Γερμανικής είναι 10 σε 9 Περιοχές Μετάθεσης, λαμβάνοντας υπόψη προφανώς τα εξής :
- ότι ΔΕΝ δύναται να υπολογίζεται οργανικό κενό με δώδεκα (12) ώρες μαθήματος ανά σχολική μονάδα,
- ότι υπάρχει περικοπή της διδασκαλίας της Β΄ Ξένης Γλώσσας από 3 ώρες σε 2 ώρες εβδομαδιαίως (το 1985 επί υπουργού Παιδείας Μαριέττας Κουτσίκου),
- ότι υπάρχει αύξηση ωραρίου +2 ώρες στη Δευτεροβάθμια,
ότι υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας παράλληλων τμημάτων διδασκαλίας της Β΄ Ξένης Γλώσσας,
- ότι υπάρχει περικοπή ολιγομελών τμημάτων, ότι επιτρέπονται 27άρια τμήματα στη Δευτεροβάθμια,
- ότι υπάρχουν συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, κ.ά. που, όχι τυχαία, μείωσαν τα οργανικά κενά των εκπαιδευτικών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
✅ Τα οργανικά κενά της ειδικότητας ΠΕ05 Γαλλικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προέκυψαν από την καταμέτρηση του Υπουργείου Παιδείας μετά τις μεταθέσεις και πριν από τις μετατάξεις και τυχόν διορισμούς είναι τα εξής: (βλέπε Πίνακα)

Περισσότερα

23/03/2023

COMMUNIQUE DE PRESSE

 Association des Professeurs de Langue et de Littérature Françaises Diplomés des Universités - A.P.L.F. - D.U.
En collaboration avec l’Institut Français de Thessalonique
 CONCOURS HAIKUS 2022 - 2023 C.E.O. - F.I.P.F.
 PRESELECTION NATIONALE - RÉSULTATS

 Le Jury composé de Mme Athena Varsamidou, enseignante au Département de Langue et de Littérature Françaises, Université Aristote de Thessalonique, Mme Céline Hubineau, enseignante de français à l’Ecole Française de Thessalonique et l’Institut Français de Thessalonique, formatrice de formateurs, labelisée de TV5 Monde, Mme Danaé Ioakimidis, chargée de Mission pour la Langue Française de l’Institut Français de Thessalonique et de la part de l’Association Mme Stella Léonardou, Présidente qui s'est réuni le 22 mars, jour international de la poésie, a décidé de décerner les prix suivants.
✅ Les haïkus primés qui participeront au concours international.
 Niveau A1
▪️ 1. Papillons bleus dansent
Beaux coquelicots se réveillent
Soleil dans mon coeur
19e Ecole Primaire de Serrès
Professeure : Stamatoula Makrypoulia

▪️ 2. Vole mon oiseau
apporte joie et bonheur
à tous les enfants
6e Ecole Primaire de Chios
Professeure: Maria Mavropoulou

▪️ 3. Allons tous alors
à la champagne avec joie
fêtons le printemps !
Ecole Primaire de Perigiali Korinthias
Professeure: Ilia Ioanna

▪️ 4. Début du voyage
au début du printemps noir
des rêves finis …
1e Lycée Experimental de Nea Ionia Volos
Professeure: Eftychia Damaskou

 Niveau A2
▪️ 1. Un midi d’été
Dans les bras de la mer bleue
Beaux sauts de dauphins
2ème Collège de Katerini
Professeure : Paraskevi Keramidiotou

▪️ 2. Arrive la mort
anges sur terre ciblés
sur la voie ferrée
2ème Lycée Général de Nea Ionia Volos
Professeure : Eftychia Damaskou

▪️ 3. Près de la mer bleue
Un dauphin nage à midi
Le gout de l’été…
2ème Lycée Modèle de Thessalonique “ Lefkos Pyrgos”
Professeure : Argyro Mavroudi

▪️ 4. Des loups blancs me chassent
Je cours, je trouve un abri
dans la forêt sombre …
Ecole Primaire de Gazoros
Professeure: Athina Daravigka

 Niveau B1
▪️ 1. On courrait partout
On faisait bien des concours
Sans des restrictions…
Lycée d’Eglise de Neapolis
Professeure: Maria Valiaka

▪️ 2. Pluie, arc en ciel
cerf court et saute content
Dans le bois tout vert …
5ème Collège de Mytilene
Professeure: Elissavet Vasileiou

 Niveau B2- C2

▪️ 1. Sous l’oeil de la lune
Tranquillité absolue
Au son des grillons…
2ème Collège de Katerini
Professeure: Paraskevi Keramidiotou

▪️ 2. Saison désertique
Ni fleurs ni oiseaux marins
Hiver enneigé !
Université Aristote de Thessalonique
Professeure: Fostira Iasonidou

▪️ 3. Une nuit de Pâques
Égarée dans les ruelles
Odeur du jasmin
1er Lycée de Katerini
Professeure: Paraskevi Keramidiotou

▪️ 4. Fleurs de cerisier
dans le vent mou elles dansent
printemps en éveil …
Université Aristote de Thessalonique
Professeure : Fotini Simoglou

 Niveau : Professeurs
▪️ 1. Vague qui s’élève
Retombe en silence sage
Eternel ballet
Université Aristote de Thessalonique, Fotini Simoglou

▪️ 2. Ce premier mars !
un train va insouciant !
L’enfer sur la terre !
1er Collège de Komotini, Smaragda Polyzoidou

▪️ 3. Cascades, volcans
paysages si sauvages
fascinent mon coeur …
2ème Collège d’Alexandroupolis , Fany Papadopoulou

▪️ 4. Une nuit féroce
Le pire accident de trains
Âme à ciel ouvert …
1er Lycée de Katerini, Paraskevi Keramidiotou

 Le Conseil Administratif de l'A.P.L.F. - D.U. remercie et félicite tous les collègues et les élèves qui ont participé au concours, ainsi que tout les lauréats et leur souhaite bonne chance pour le concours international.

Περισσότερα

18/03/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ A.P.L.F. – D.U.
‼️ EΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ
«Des activités ludiques pour renforcer l’expression et la production orales en classe de FLE»
???????????????? O Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.P.L.F. - D.U. σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Ι.F.T. οργάνωσε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα JOSEPH ΝΕΗΑΜΑ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης επιμόρφωση εκπαιδευτικών Γαλλικής γλώσσας με θέμα «Des activités ludiques pour renforcer l’expression et la production orales en classe de FLE» και Επιμορφωτές τον κ. Lionel Franchet, Ακαδημαϊκό Επιμορφωτή της Ακαδημίας της Μασσαλίας και την κ. Αθηνά Βαρσαμίδου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

???? Στην έναρξη της επιμόρφωσης ο κ. Σταύρος Καμαρούδης καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με παρέμβαση του παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Παυσανίας, συνεργασία των Πανεπιστημίων της Τours και Οrléans της Γαλλίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του οποίου φοιτητές των προαναφερθέντων Γαλλικών Πανεπιστημίων επισκέφτηκαν σχολεία της Βορείου Ελλάδας για να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και ειδικότερα της διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας.

Στην επιμόρφωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η νέα Σύμβουλος Εκπαίδευσης Γαλλικής γλώσσας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης κα Χριστίνα Ενέ.

???? Ευχαριστούμε θερμά τους εκλεκτούς επιμορφωτές για την εξαιρετική εισήγηση τους, τον κ. Σταύρο Καμαρούδη για την ενδιαφέρουσα παρέμβαση του, την κα Χριστίνα Ενέ για την παρουσία της ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο έργο της, τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς καθώς και τους φοιτητές του τμήματος Γαλλικής γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην επιμόρφωση.

Περισσότερα

18/03/2023

Υ.ΠΑΙ.Θ. Αναπληρωτές: Ανακοινώθηκαν νέες προσλήψεις 18 εκπαιδευτικών ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας - 3 στην Πρωτοβάθμια και 15 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - για το διδακτικό έτος 2022-2023
???? Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
1. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Α΄ ΚΑΒΑΛΑΣ (Π.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
2. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΒΑΪΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Π.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
3. ΣΑΡΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (Π.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
???? Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
1. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
2. ΖΑΛΙΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
3. ΑΡΜΑΝΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
4. ΚΟΥΤΟΥΦΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
5. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
6. ΤΕΡΖΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
7. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΖΑΝΗΣ (Δ.Ε.) – Πλήρους Ωραρίου
8. ΑΣΒΕΣΤΑ ΜΑΡΙΑ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
9. ΓΟΥΛΑ ΝΑΤΑΣΑ ΑΧΑΪΑΣ (Δ.Ε.) – Πλήρους Ωραρίου
10. ΛΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΧΑΪΑΣ (Δ.Ε.) – Πλήρους Ωραρίου
11. ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Δ.Ε.) – Πλήρους Ωραρίου
12. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Δ.Ε.) – Πλήρους Ωραρίου
13. ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ Α΄ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (Δ.Ε.) – Πλήρους Ωραρίου
14. ΓΑΛΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
15. ΔΕΠΑΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ Α΄ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (Δ.Ε.) - Μειωμένου Ωραρίου
✅ Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Τρίτη 28 έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Περισσότερα

27/02/2023

8oς Διαγωνισμός Εκφραστικής Θεατρικής Ανάγνωσης στα γαλλικά 

Για όγδοη χρονιά, η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί διοργανώνει τον 8ο Διαγωνισμό Εκφραστικής Θεατρικής Ανάγνωσης στα γαλλικά με θέμα "Ιστορίες που μας κάνουν να γελάμε", σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου και 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σωκράτη Τουμπεκτσή, ΠΕ04 και κα Αγγελική Κοφίδου, ΠΕ05.

Ο εν λόγω Διαγωνισμός, απευθύνεται σε μαθητές/τριες Στ΄ Δημοτικού, όλων των τάξεων Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου Γενικής, Μουσικής, Καλλιτεχνικής και Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης των Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί εκτός του ωρολογίου προγράμματος και εντός των εγκαταστάσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί, το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, από τις 10:00 έως τις 15:00.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στο σύνδεσμο:

http://kalamari.gr/index.php/upcoming-events/999-8

 

Περισσότερα

21/02/2023

Προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών ΠΕ και ΔΕ

Προσλήψεις 31 εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας εκ των οποίων 8 στην Πρωτοβάθμια και 23 Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2022-2023
 

 

Περισσότερα