Nέα - Ανακοινώσεις

01/03/2018

INSTITUT FRANCAIS DE THESSALONIQUE

"Francophonie 2018"

Ateliers scolaires du 5 au 30 mars

Περισσότερα

26/02/2018

Η Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, προσκαλούν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην προβολή της ταινίας « Un film avec toi » (2015, 52’) του Jean-Daniel Lafond, την Πέμπτη 8 Μαρτίου, ώρα 12.00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (Πλατεία Αριστοτέλους).

Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, αλλά και με αφορμή τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας, τον Μάρτιο.

Η ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, κατόπιν εγγραφής στην υπηρεσία εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310 821 231, education@ift.gr)

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ταινία είναι αφιερωμένη στην Michaëlle Jean που διετέλεσε Gouverneure générale du Canada από το 2005 έως το 2010, ενώ σήμερα είναι Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (O.I.F.). Έχει επίσης ιδρύσει την Fondation Michaëlle Jean που μεταξύ άλλων προωθεί τα δικαιώματα και την ενεργό συμμετοχή των γυναικών αλλά και την συμμετοχή των νέων στα κοινά. Μπορείτε να δείτε το πλήρες βιογραφικό της εδώ:  http://www.fmjf.ca/fr/a-propos-de-nous/mission/notre-equipe/our-founders/ .

Πληροφορίες για την ταινία: https://www.onf.ca/film/film_avec_toi/

Το τρέιλερ της ταινίας: https://vimeo.com/158678405

 

Περισσότερα

24/02/2018

19/02/2018

CONCOURS HAÏKUS FIPF (volet mondial) 2017-2018 : RÉSULTATS NATIONAUX

L’Association des Professeurs de Langue et de Littérature Françaises, diplômés des Universités Thessalonique – Grèce (A.P.L.F. D.U.)

félicite  tous les collègues et leurs élèves qui ont participé au concours organisé par la Fédération Internationale des Professeurs de Français (FIPF) dont l’APLF DU – Thessalonique Grèce est, depuis longtemps, membre actif.

Le choix fut particulièrement difficile parmi des productions tellement intéressantes et chaleureuses.

Après examen du contenu soumis, le comité d’évaluation s’est réuni et a délibéré.  

Les haïkus primés qui participeront au même concours au niveau mondial :

Catégorie B

Danser? C’est facile!

Jouer ? C’est facile aussi!

Sourire? Difficile…

Ecole Primaire de Neo Souli, Serres

NOM et Prénom des auteurs : THEOLOGOU Evaggelia, MAGGANARI Alkistis, THOMOUDI Stella – Maria, VASSILIKOU Vassilia, MIAKAS Stergios, TZINTZIOS Evaggelos, MICHALAKIS Simeon, TSIOUKA Magdalini, IKIOUZI Konstantina, KOUNTOURA Evdokia, DIKIADI Fenina, CHATZIKAKOU Dimitrios 

NOM et Prénom de l’enseignant : TZINTZIOU Vassiliki

Catégorie E

Danse des étoiles

Sous une lune éblouissante

Ivresse de mes rêves

NOM et Prénom de l’auteur : OMOURIDOU Olga, enseignante de FLE à l’école primaire de Pentalofos de Thessalonique.

_________________________________________________________________________________________________

Prix spécial  au niveau national

Catégorie B

Je vais dans le parc

Quand je suis énervé

Pour me promener

Ecole Primaire de Neos Skopos, Serres

NOM et Prénom des auteurs : GRIGOROPOULOS Konstantinos, DAVI Aikaterini, ELEZI Mario, THEOCHARIDIS Theodoros- Simeon, KANAKIDIS Georgios, KARAKOSTAS Athanassios, KARYOFILLIS Kyriakos, MELISSINA Marietta, MOMTSIOU Eleni, NIKITOPOULOU Athina, NIKOLAIDOU Athanassia, PODONIS Panayiotis-Raphael, RIZOUDIS Athanassios, SKARLATOPOULOS Nikolaos, SYMEONIDOU Aggeliki, TONTZOS Nektarios 

NOM et Prénom de l’enseignant : TZINTZIOU Vassiliki

 

Félicitations à tous les lauréats et Bonne Chance !

 

 

 

Περισσότερα

16/02/2018

14/02/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονικοί φορείς Γαλλικής-Γερμανικής: Ενημέρωση για τις συναντήσεις με  υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Τη Δευτέρα, 12-02-2018, μέλη των Δ.Σ. των Επιστημονικών Φορέων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας, είχαν σειρά επαφών με στελέχη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για να ενημερωθούν σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές, που εξαγγέλλονται στο χώρο της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για τα εκκρεμούντα θέματα που αφορούν στους  κλάδους ΠΕ05 και ΠΕ07, αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις των Επιστημονικών φορέων που εκπροσωπούν, για την αναβάθμιση της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Περισσότερα

11/02/2018

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Eλληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης

21 Φεβρουαρίου

Την 1η Φεβρουαρίου 2017 εγκαινιάσαμε ένα νέο κύκλο συναντήσεων με τίτλο «Ελληνογαλλικές Συζητήσεις της Θεσσαλονίκης», στις οποίες δύο προσωπικότητες, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας, παρουσιάζουν ένα θέμα της επικαιρότητας και συζητούν με το κοινό. Ύστερα από την επιτυχία αυτού του θεσμού, συνεχίζουμε τις Ελληνογαλλικές συζητήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η πρώτη Ελληνογαλλική Συζήτηση της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης με θέμα το «Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Επιτεύγματα και προκλήσεις» σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς, Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου οι ομιλητές τους:

•    κ. Pierre-Yves LE BORGN, Υποψήφιο Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης,
•    κ. Β. Σκουρή, πρόεδρο του Κέντρου Διεθνούς, Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου και πρώην πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013-2015), 
•    την κα Ε. Πρεβεδούρου, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερα

06/02/2018

Le Président français nous convie à un débat sur la langue française et le plurilinguisme

Une grande consultation internationale sur la langue française et le plurilinguisme. 

Pour plus d'informations cliquez sur le lien suivant:

http://fipf.org/actualite/le-president-francais-nous-convie-un-debat-sur-la-langue-francaise-et-le-plurilinguisme

Περισσότερα

01/02/2018

Από σήμερα έως και 18/2 οι ηλεκτρονικές εγγραφές για τις εξετάσεις DELF/DALF/SORBONNE

Ηλεκτρονικές εγγραφές στις εξετάσεις DELF/DALF/SORBONNE εξεταστικής περιόδου Μαϊου 2018, από 01 έως 18 Φεβρουαρίου 2018.

https://eservices.ifa.gr/accounts/login/?next=/

Περισσότερα

31/01/2018