Nέα - Ανακοινώσεις

19/03/2018

ΥΠ.Π.Ε.Θ.: Έκδοση αποτελεσμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, εξεταστικής περιόδου Δεκεμβρίου 2017

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Δεκεμβρίου 2017, για τη Γαλλική γλώσσα και για τα επίπεδα :

α)   Β   (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test).

β) Γ (Γ1 «πολύ καλή γνώση», Γ2 «άριστη γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα από 

- το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα: https://kpgresults.it.minedu.gov.gr/
Στην παραπάνω ιστοσελίδα αναρτώνται οι καταστάσεις με την αναλυτική βαθμολογία ανά ενότητα καθώς και τη συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου. Οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση με τη χρήση του οκταψήφιου κωδικού τους, που αναγράφεται στη καρτέλα υποψηφίου καθώς και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες των ονομαστικών τους στοιχείων (Επώνυμο, Όνομα, Όνομα πατρός, Όνομα μητρός).
- τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου είχαν οριστικοποιηθεί οι αιτήσεις των υποψηφίων (το τηλέφωνο της κάθε υπηρεσίας αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου).
Οι επιτυχόντες αναμένεται ότι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα πιστοποιητικά τους από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου είχαν οριστικοποιήσει την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, εντός διμήνου, έχοντας μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου ή το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Σε περίπτωση παραλαβής πιστοποιητικού από τρίτο πρόσωπο, απαιτείται εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής και η ταυτότητα του.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας θα πραγματοποιηθούν το β’ δεκαπενθήμερο του Μαΐου 2018. Για τις ακριβείς ημερομηνίες εξετάσεων το ΥΠ.Π.Ε.Θ. θα εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου.

 

Περισσότερα

15/03/2018

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, 11:00 π.μ.

Kέντρο Έρευνας - Μουσείο Τσιτσάνη

 

 Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της πόλης μας στον περσινό Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, τα Τρίκαλα συμμετέχουν και φέτος στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, και παίρνουν μέρος για 2η συνεχή χρονιά στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης, με το γνωστό και αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους βιβλίο «Le Petit Prince» του Γάλλου συγγραφέα Antoine de Saint-Exupéry.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» αποτελεί ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο καθώς έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες.

Σας προσκαλούμε να διαβάσουμε μαζί τον «Μικρό Πρίγκιπα» από το πρωτότυπο κείμενο στη γαλλική γλώσσα, αλλά γιατί όχι και από τη μετάφρασή του στα ελληνικά, για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν αλλά δεν γνωρίζουν καθόλου γαλλικά.

 

Ελάτε να γίνετε κι εσείς μέρος της ομάδας ανάγνωσης! Ελάτε να μεταδώσουμε όλοι μαζί τα υπέροχα και πάντα επίκαιρα μηνύματα για την αγάπη, τη φιλία και την ειρήνη, μέσα από την ανάγνωση του συμβολικού, ποιητικού και τρυφερού σύγχρονου παραμυθιού του Antoine de Saint-Exupéry.

Ο Antoine de Saint-Exupéry έζησε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και όντας αεροπόρος, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην κατάκτηση των αιθέρων της πολιτικής και της στρατιωτικής αεροπορίας μέχρι που σκοτώθηκε, τελικά, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1944.

Έγινε ευρέως γνωστός χάρη στον «Μικρό Πρίγκιπα» ενώ τα βιβλία που τον χαρακτηρίζουν απόλυτα είναι η «Γη των Ανθρώπων» και «Το Ταχυδρομείο του Νότου» καθώς αποτυπώνουν έντονα το βαθύ φιλοσοφικό του στίγμα, σε σχέση με τη ζωή και τον προορισμό της.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου μας apftrikala@gmail.com και στα τηλέφωνα : 6978416141 (What’s up) και 6939068430.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Eκδηλώσεων του Κέντρου Έρευνας - Μουσείου Τσιτσάνη (παλιές φυλακές), το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στις 11:00 π.μ.

                 

                   

                     Σας περιμένουμε όλους!!!            Venez nombreux!!!

Περισσότερα

03/03/2018

01/03/2018

INSTITUT FRANCAIS DE THESSALONIQUE

"Francophonie 2018"

Ateliers scolaires du 5 au 30 mars

Περισσότερα

26/02/2018

Η Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, προσκαλούν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην προβολή της ταινίας « Un film avec toi » (2015, 52’) του Jean-Daniel Lafond, την Πέμπτη 8 Μαρτίου, ώρα 12.00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (Πλατεία Αριστοτέλους).

Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, αλλά και με αφορμή τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας, τον Μάρτιο.

Η ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, κατόπιν εγγραφής στην υπηρεσία εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310 821 231, education@ift.gr)

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ταινία είναι αφιερωμένη στην Michaëlle Jean που διετέλεσε Gouverneure générale du Canada από το 2005 έως το 2010, ενώ σήμερα είναι Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (O.I.F.). Έχει επίσης ιδρύσει την Fondation Michaëlle Jean που μεταξύ άλλων προωθεί τα δικαιώματα και την ενεργό συμμετοχή των γυναικών αλλά και την συμμετοχή των νέων στα κοινά. Μπορείτε να δείτε το πλήρες βιογραφικό της εδώ:  http://www.fmjf.ca/fr/a-propos-de-nous/mission/notre-equipe/our-founders/ .

Πληροφορίες για την ταινία: https://www.onf.ca/film/film_avec_toi/

Το τρέιλερ της ταινίας: https://vimeo.com/158678405

 

Περισσότερα

24/02/2018

19/02/2018

CONCOURS HAÏKUS FIPF (volet mondial) 2017-2018 : RÉSULTATS NATIONAUX

L’Association des Professeurs de Langue et de Littérature Françaises, diplômés des Universités Thessalonique – Grèce (A.P.L.F. D.U.)

félicite  tous les collègues et leurs élèves qui ont participé au concours organisé par la Fédération Internationale des Professeurs de Français (FIPF) dont l’APLF DU – Thessalonique Grèce est, depuis longtemps, membre actif.

Le choix fut particulièrement difficile parmi des productions tellement intéressantes et chaleureuses.

Après examen du contenu soumis, le comité d’évaluation s’est réuni et a délibéré.  

Les haïkus primés qui participeront au même concours au niveau mondial :

Catégorie B

Danser? C’est facile!

Jouer ? C’est facile aussi!

Sourire? Difficile…

Ecole Primaire de Neo Souli, Serres

NOM et Prénom des auteurs : THEOLOGOU Evaggelia, MAGGANARI Alkistis, THOMOUDI Stella – Maria, VASSILIKOU Vassilia, MIAKAS Stergios, TZINTZIOS Evaggelos, MICHALAKIS Simeon, TSIOUKA Magdalini, IKIOUZI Konstantina, KOUNTOURA Evdokia, DIKIADI Fenina, CHATZIKAKOU Dimitrios 

NOM et Prénom de l’enseignant : TZINTZIOU Vassiliki

Catégorie E

Danse des étoiles

Sous une lune éblouissante

Ivresse de mes rêves

NOM et Prénom de l’auteur : OMOURIDOU Olga, enseignante de FLE à l’école primaire de Pentalofos de Thessalonique.

_________________________________________________________________________________________________

Prix spécial  au niveau national

Catégorie B

Je vais dans le parc

Quand je suis énervé

Pour me promener

Ecole Primaire de Neos Skopos, Serres

NOM et Prénom des auteurs : GRIGOROPOULOS Konstantinos, DAVI Aikaterini, ELEZI Mario, THEOCHARIDIS Theodoros- Simeon, KANAKIDIS Georgios, KARAKOSTAS Athanassios, KARYOFILLIS Kyriakos, MELISSINA Marietta, MOMTSIOU Eleni, NIKITOPOULOU Athina, NIKOLAIDOU Athanassia, PODONIS Panayiotis-Raphael, RIZOUDIS Athanassios, SKARLATOPOULOS Nikolaos, SYMEONIDOU Aggeliki, TONTZOS Nektarios 

NOM et Prénom de l’enseignant : TZINTZIOU Vassiliki

 

Félicitations à tous les lauréats et Bonne Chance !

 

 

 

Περισσότερα

16/02/2018

14/02/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονικοί φορείς Γαλλικής-Γερμανικής: Ενημέρωση για τις συναντήσεις με  υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Τη Δευτέρα, 12-02-2018, μέλη των Δ.Σ. των Επιστημονικών Φορέων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας, είχαν σειρά επαφών με στελέχη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για να ενημερωθούν σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές, που εξαγγέλλονται στο χώρο της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για τα εκκρεμούντα θέματα που αφορούν στους  κλάδους ΠΕ05 και ΠΕ07, αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις των Επιστημονικών φορέων που εκπροσωπούν, για την αναβάθμιση της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Περισσότερα

11/02/2018

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Eλληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης

21 Φεβρουαρίου

Την 1η Φεβρουαρίου 2017 εγκαινιάσαμε ένα νέο κύκλο συναντήσεων με τίτλο «Ελληνογαλλικές Συζητήσεις της Θεσσαλονίκης», στις οποίες δύο προσωπικότητες, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας, παρουσιάζουν ένα θέμα της επικαιρότητας και συζητούν με το κοινό. Ύστερα από την επιτυχία αυτού του θεσμού, συνεχίζουμε τις Ελληνογαλλικές συζητήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η πρώτη Ελληνογαλλική Συζήτηση της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης με θέμα το «Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Επιτεύγματα και προκλήσεις» σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς, Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου οι ομιλητές τους:

•    κ. Pierre-Yves LE BORGN, Υποψήφιο Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης,
•    κ. Β. Σκουρή, πρόεδρο του Κέντρου Διεθνούς, Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου και πρώην πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013-2015), 
•    την κα Ε. Πρεβεδούρου, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερα