Nέα - Ανακοινώσεις

21/08/2017

Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας σχετικά με την Εθνική Γαλλόφωνη Πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του προγράμματος “Η γαλλική γλώσσα στις διεθνείς σχέσεις”

Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας σχετικά με την Εθνική Γαλλόφωνη Πρωτοβουλία (2015-2018), στο πλαίσιο του προγράμματος “Η γαλλική γλώσσα στις διεθνείς σχέσεις” Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το Σχέδιο Νόμου θα περάσει από την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
 

Περισσότερα

19/08/2017

Προτάσεις κατανομής οργανικών θέσεων κλάδων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20, ΠΕ32 & ΠΕ18.41 ζητά το Υπουργείο από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 

Μέχρι και την 25-08-2017 καλούνται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποστείλουν στο Υπουργείο τις προτάσεις τους για την κατανομή των οργανικών θέσεων των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20, ΠΕ32 & ΠΕ18.41 σε σχολικές μονάδες.

Οι οργανικές θέσεις που θα κατανεμηθούν στις σχολικές μονάδες ανά κλάδο είναι οι εξής:

ΠΕ05 (Γαλλικής Γλώσσας): 670
ΠΕ07 (Γερμανικής Γλώσσας): 356
ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών Μαθημάτων): 131
ΠΕ19-20 (Πληροφορικής): 1211
ΠΕ32 & ΠΕ18.41 (Θεατρικών Σπουδών και Δραματικής Τέχνης)26

 

 

Περισσότερα

26/06/2017

Σχετικά με την Παράσταση Διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών των κλάδων Γαλλικής (ΠΕ05) και Γερμανικής (ΠΕ07) Φιλολογίας στις 21.06.2017 στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. και τις συναντήσεις των Δ.Σ. των Επιστημονικών τους Φορέων με παράγοντες του Υπουργείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη  21.06.2017 οι εκπαιδευτικοί των κλάδων Γαλλικής (ΠΕ05) και Γερμανικής (ΠΕ07) Φιλολογίας πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Παιδείας Παράσταση Διαμαρτυρίας ενάντια στη συστηματική υποβάθμιση της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του Δημόσιου Εκπαιδευτικού Συστήματοςστο πλαίσιο της οποίας οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών τους Φορέων επιδίωξαν για άλλη μια φορά συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, η οποία και έχει κριθεί ως απολύτως απαραίτητη, εξαιτίας της σοβαρότητας και του κατεπείγοντος χαρακτήρα των θεμάτων που εκκρεμούν και τα οποία συνοψίζονται στο σχετικό κείμενο/πρόσκληση συμμετοχής στην ως άνω Παράσταση Διαμαρτυρίας.

Κατόπιν εντόνων πιέσεων των εκπροσώπων των ως άνω Φορέων και πολύωρης αναμονής τους για την πραγματοποίηση της ως άνω συνάντησης στον χώρο έξωθεν και  έμπροσθεν του Υπουργείου, δόθηκε τελικά -και κατ’ εφαρμογή της γνωστής πλέον πρακτικής του Υπουργείου- η δυνατότητα για μια ακόμα συνάντηση με παράγοντες του Υπουργείου και όχι με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Περισσότερα

19/06/2017

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΚΓ ΠΕ)  -  www.apf.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΠΑΣΥΚΑΓΑ)  -   www.pasykaga.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY (APLF)  -  www.aplf.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)  -  www.pdv.org.gr

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2017

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ (ΠΕ05) ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ (ΠΕ07) ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 έλαβε χώρα το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών των ως άνω κλάδων ενάντια στη συστηματική υποβάθμιση της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης. Δεδομένης ωστόσο  της πληθώρας των εκκρεμών και επειγόντων ζητημάτων που απασχολούν την ξενόγλωσση εκπαιδευτική κοινότητα των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07, σε συνδυασμό με τη διαπιστούμενη αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ως προς την αντιμετώπισή τους, καθώς και της μη ανταπόκρισης μέχρι σήμερα του Υπουργού Παιδείας στα επανειλημμένα αιτήματα των Δ.Σ. των Επιστημονικών Φορέων Γαλλικής και Γερμανικής για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μαζί του, οι εκπρόσωποι των τελευταίων προχωρούν σε:

Παράσταση Διαμαρτυρίας ενάντια στη συστηματική υποβάθμιση της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης

Τετάρτη  21.06.2017 -  13.00 μ.μ. στο ΥΠ.Π.Ε.Θ..

Διεκδικούμε:

Άμεση αναμόρφωση της διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης

και απαιτούμε:

 • Την άμεση ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων για την Πρωτοβάθμια (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1324/τ.Β΄/26-04-2016) και τη Δευτεροβάθμια (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου  1171/τ.Β΄/4-4-2017) Εκπαίδευση.
 • Την άμεση έκδοση Υ.Α. κατανομής στις καθορισμένες από τις προτάσεις των κατά τόπους  Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικές  μονάδες και ομάδες σχολείων των συσταθέντων οργανικών θέσεων στους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07 (ΦΕΚ 3391/τ.Β’/20.10.2016).
 • Την οριστική-οργανική τοποθέτηση των μεταταγμένων εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07 μετά την παραπάνω κατανομή των οργανικών θέσεων στις καθορισμένες σχολικές μονάδες και ομάδες σχολείων των κατά τόπους  Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς οι εκδοθείσες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (1324/2017 και 1325/2017) έκριναν νόμιμες τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Ν. 4172/2013, άρθρο 82, παρ. 11). 
 • Την κατά προτεραιότητα τοποθέτηση των μεταταγμένων εκπαιδευτικών των ως άνω κλάδων στις καθορισμένες από τα ΠΥΣΠΕ  σχολικές μονάδες και ομάδες σχολείων, δεδομένης της από τετραετίας πραγματοποιηθείσας μετάταξής τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την για το αντίστοιχο διάστημα εκκρεμή υπηρεσιακή τους κατάσταση στην εν λόγω βαθμίδα.
 • Τη νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου εργασίας των μεταταγμένων εκπαιδευτικών ΠΕ05 και ΠΕ07.
 • Τον επανυπολογισμό των Μορίων Συνθηκών Διαβίωσης (Μ.Σ.Δ.) για το σύνολο των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07.
 • Την υποχρεωτική διδασκαλία της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας στο Λύκειο.
 • Τη διδασκαλία της Γερμανικής και Γαλλικής ως μάθημα Ορολογίας στα ΕΠΑΛ, για τις ειδικότητες που αυτό απαιτείται.
 • Την επαναφορά της τρίωρης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 • Την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
 • Τη σύνδεση της παρεχόμενης Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ).

Τα Δ.Σ. των Επιστημονικών Φορέων των εκπαιδευτικών (ΠΕ05) Γαλλικής και (ΠΕ07) Γαλλικής Φιλολογίας

Περισσότερα

15/06/2017

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) 
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, TK104 32, ΤΗΛ: 6974933671

www.asgme.grgt.asgme@gmail.com

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η καλή γνώση ξένων γλωσσών στην εποχή μας είναι αναγκαίο μορφωτικό εφόδιο για τον καθένα. Το γνωρίζουμε όλοι, χρόνια τώρα, και εμείς οι γονείς το διεκδικούμε σταθερά.

Η πολιτεία όφειλε λοιπόν να εξασφαλίσει την ουσιαστική εκμάθηση τους μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, με ενιαία (για τα 12 χρόνια του σχολείου) συστηματική διδασκαλία, τις αναγκαίες ώρες, με προγράμματα και δωρεάν βιβλία υψηλής ποιότητας, μόνιμους εκπαιδευτικούς με τακτική επιμόρφωση και στήριξη.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση προωθώντας τη λογική του ¨εξορθολογισμού¨ , έδωσε στη δημοσιότητα Υπουργική Απόφαση που αφορά την επιλογή της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας (Γαλλικά ή Γερμανικά ή Ιταλικά) και την συγκρότηση τμημάτων στα Γυμνάσια (για την σχολική χρονιά 2017-2018). Με βάση αυτή, μετά την εφαρμογή της αντίστοιχης απόφασης για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αφαιρείται και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας  αναφέροντας ότι ο αριθμός των τμημάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τον αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας. Αντίστοιχη απόφαση εφαρμόστηκε τη φετινή χρονιά και για τα Αγγλικά.

Περισσότερα

14/06/2017

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ : ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (13-06-2017)

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι σχετικό επίσημο αίτημα των Επιστημονικών Φορέων είχε καταρχήν κατατεθεί  προ εξαμήνου, με το υπ. αρ. πρωτ.: 9300/5-12-2016 έγγραφο τους και επαναδιατυπωθεί, τόσο σε σωρεία εγγράφων που σας έχουν αποσταλεί για τα κρίσιμα και πιεστικά θέματα που απασχολούν την ξενόγλωσση εκπαιδευτική κοινότητα, με πιο πρόσφατο το υπ. αρ. πρωτ.: 90438/Υ1/30-5-2017 Υπόμνημά τους, όσο και σε δια ζώσης συναντήσεις των Εκπροσώπων των ως άνω Φορέων μαζί σας, όπως για παράδειγμα στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη, 14  Φεβρουαρίου στη συζήτηση επί του θέματος «Αναβάθμιση του Λυκείου – Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» .

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στον χώρο της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης, τόσο λόγω της λήψης διαδοχικών και εξαιρετικά επιζήμιων για τη διδασκαλία της Β’ Ξένης Γλώσσας και για όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους σε αυτήν αποφάσεων, όσο και λόγω της παράλειψης ή μη έγκαιρης αντιμετώπισης σοβαρότατων ζητημάτων νομικής, εργασιακής και υπηρεσιακής φύσης που απασχολούν/ταλαιπωρούν τους εκπαιδευτικούς Γαλλικής και Γερμανικής, καθιστούν επιτακτική την άμεση πραγματοποίηση της αιτούμενης συνάντησης μαζί σας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους καθ’ ύλην γνώστες των θεμάτων να σας τα  εκθέσουν ως έχουν στην πράξη, παράλληλα με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις τους και φυσικά πάντα με γνώμονα την ταχύτερη και προσφορότερη δυνατή επίλυσή τους.

Περισσότερα

01/06/2017

Να αποσυρθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις για τη Β΄ Ξένη γλώσσα : Κοινό υπόδειγμα επιστολής διαμαρτυρίας των Επιστημονικών Ενώσεων Γαλλικής και Γερμανικής για τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλης της χώρας.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα συναδέλφων Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας από όλη τη χώρα οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας συνέταξαν ένα υπόδειγμα επιστολής διαμαρτυρίας για τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Περισσότερα

17/05/2017

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σάββατο 20 Μαΐου 2017|13.00-15.00

Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης|Λεωφ. Στρατού 2A

Περισσότερα