Nέα - Ανακοινώσεις

25/11/2022

23-11-2022 Centre d’activités créatives de la Municipalité de Thessalonique

Titre : “L’abécédaire de l’environnement en cartes

Partenaires : l’Institut Français de Thessalonique (I.F.T.), la Municipalité de Thessalonique

 Animatrices : Stella Leonardou, enseignante de FLE au primaire et les étudiantes du Département de Langue et de Littérature Françaises, Université Aristote de Thessalonique, Marie Brova, Maria Mygdalia, Sophie Sarisavva, la Diplômée du Département Elise Fayt Lerios.

Participants: 25 élèves de 5-10 ans y ont participé et ont été initié à la découverte et à la protection de notre planète bleu la mer Méditerranée à travers la langue française.

¢ Les élèves ont appris les pays de la Mer Méditerranéenne en français

¢ Ils  ont créé leur propre abécédaire et ils ont appris les mots de l’environnement par l’utilisation des cartes images et du jeu bingo

 

Περισσότερα

21/11/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
♦️ Πραγματοποίηση στην Έδεσσα εργαστηρίου εξοικείωσης με τη Γαλλική γλώσσα με τίτλο «Το αλφαβητάρι του περιβάλλοντος»
???????????????? Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη - Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Ι.F.T.)
????ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΝR (d’Initiative Nationale ou Régionale) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας F.I.P.F. και του Οργανισμού Γαλλοφωνίας O.I.F.
‼️ Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν στην Έδεσσα το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στις 10,30 π.μ. , εργαστήριο εξοικείωσης με τη Γαλλική γλώσσα με τίτλο «Το αλφαβητάρι του περιβάλλοντος» στο πλαίσιο του προγράμματος ????«Tα παιδιά σώζουν τον γαλάζιο πλανήτη» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας (F.I.P.F.) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας (O.I.F.) που υλοποιεί στην Ελλάδα ο Σύλλογος Α.P.L.F. - D.U., μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας F.I.P.F.
✅ To εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Έδεσσας και εμψύχωσε η κα Δανάη Ιωακειμίδη, Υπεύθυνη Συνεργασίας για την Γαλλική γλώσσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Την πραγματοποίηση του εργαστηρίου παρακολούθησαν οι φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαριαλένα Μπρόβα, Σοφία Σαρησάββα, στο πλαίσιο της επιμόρφωσης τους για την εμψύχωση των εργαστηρίων του προγράμματος από το Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας A.P.L.F. – D.U. και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
◾️ Τα παιδιά που συμμετείχαν έμαθαν το γαλλικό αλφάβητο, τους αριθμούς, το λεξιλόγιο του περιβάλλοντος στα γαλλικά και έμαθαν να αναγνωρίζουν τις σχετικές λέξεις μέσα από το παιχνίδι.
◾️ Δημιούργησαν το δικό τους αλφαβητάρι, συμμετείχαν στο παιχνίδι bingo του περιβάλλοντος, συμπλήρωσαν το κρυπτόλεξο τους, έκαναν τη δική τους αφίσα για την προστασία του περιβάλλοντος και έλαβαν αναμνηστικά δώρα.
???? Ευχαριστούμε την κα Δανάη Ιωακειμίδη, Υπεύθυνη Συνεργασίας για τη Γαλλική γλώσσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για την εκπληκτική εμψύχωση του εργαστηρίου και τις φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Μαριαλένα Μπρόβα και Σοφία Σαρησάββα, για την συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση του εργαστηρίου στο πλαίσιο της επιμόρφωσης τους.
???? Ευχαριστούμε ξεχωριστά τις κ.κ. Ειρήνη Βαβουλίδου Υπεύθυνη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Έδεσσας για τη φιλοξενία του εργαστηρίου στο χώρο της Βιβλιοθήκης και τις εκπαιδευτικούς Κατερίνα Μοσχοβίτη Ντελίς και Ελπίδα Αγαθαγγελίδου για την συμβολή τους στην εξαιρετική διοργάνωση της δράσης.

Περισσότερα

20/11/2022

La formation des étudiants et des jeunes enseignants

Dans le cadre du Projet INR " Les enfants au secours de la planète bleue" une formation des étudiants du Département  des Langues et de Littérature Françaises, Université Aristote de Thessalonique et la création du matériel pédagogique se sont réalisées de l'A.P.L.F. - D.U. et l'I.F.T. 

La formation et la création du matériel pédagogique ont été réalisées de  10 octobre 2022 à 19 novembre 2022 dans les salles de l’Institut Français de Thessalonique, le bureau de l’Association des Professeurs de Langue et de Littérature Françaises, Diplômés des Universités (A.P.L.F. – D.U.) et les locaux où les ateliers ont eu lieu. 

Formatrices : Stella Leonardou, enseignante de FLE au primaire, Danaé Ioakimidis, Chargée de Mission pour le français et FostIra Iasonidou, enseignante de FLE, Université Aristote de Thessalonique

 

Περισσότερα

15/11/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
???????????????? Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη - Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Ι.F.T.) – 9ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
???? ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΝR (d’Initiative Nationale ou Régionale) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας F.I.P.F. και του Οργανισμού Γαλλοφωνίας O.I.F.
‼️ Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Υπεύθυνη καθηγήτρια της Γαλλικής γλώσσας Στέλλα Λεονάρδου διοργάνωσαν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης εργαστήριο εξοικείωσης με το περιβάλλον με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τίτλο «Η Μεσογειακή διατροφή» στο πλαίσιο του προγράμματος ????«Tα παιδιά σώζουν τον γαλάζιο πλανήτη» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας (F.I.P.F.) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας (O.I.F.) που υλοποιεί στην Ελλάδα ο Σύλλογος Α.P.L.F. - D.U., μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας F.I.P.F.
✅ To εργαστήριο εμψύχωσε η κα Στέλλα Λεονάρδου μαζί με τις φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαριαλένα Μπρόβα, Σοφία Σαρησάββα, Μαρία Μυγδαλιά και την πτυχιούχο του Τμήματος Elisa Fayt Lerios, οι οποίες επιμορφώθηκαν για την εμψύχωση των εργαστηρίων του προγράμματος από το Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας A.P.L.F. – D.U. και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
◾️ Οι μαθητές έμαθαν τις χώρες της Μεσογείου και τις διατροφικές συνήθειες των Μεσογειακών λαών στα γαλλικά αναγνωρίζοντας κατ' αρχήν τις σχετικές λέξεις μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες όπως κρυπτόλεξο και στο τέλος δημιούργησαν τη δική τους πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής χρησιμοποιώντας τις λέξεις που έμαθαν.
???? Ευχαριστούμε τις φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Μαριαλένα Μπρόβα, Μαρία Μυγδαλιά, Σοφία Σαρησάββα, την πτυχιούχο Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Elisa Fayt Lerios για την εκπληκτική εμψύχωση του εργαστηρίου και την κα Δανάη Ιωακειμίδη, Υπεύθυνη Συνεργασίας για τη Γαλλική γλώσσα για την συνεργασία της στη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού.

Περισσότερα

06/11/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
???????????????? Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη - Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Ι.F.T.)
???? ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΝR (d’Initiative Nationale ou Régionale) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας F.I.P.F. και του Οργανισμού Γαλλοφωνίας O.I.F.
‼️ Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας εργαστήριο εξοικείωσης με τη Γαλλική γλώσσα με τίτλο «Το αλφαβητάρι του περιβάλλοντος» στο πλαίσιο του προγράμματος ????«Tα παιδιά σώζουν τον γαλάζιο πλανήτη» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας (F.I.P.F.) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας (O.I.F.) που υλοποιεί στην Ελλάδα ο Σύλλογος Α.P.L.F. - D.U., μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας F.I.P.F.
✅ To εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Χαμόγελα» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και εμψύχωσε η κα Δανάη Ιωακειμίδη, Υπεύθυνη Συνεργασίας για την Γαλλική γλώσσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
◾️ Τα παιδιά που συμμετείχαν έμαθαν το γαλλικό αλφάβητο, τους αριθμούς, το λεξιλόγιο του περιβάλλοντος στα γαλλικά και έμαθαν να αναγνωρίζουν τις σχετικές λέξεις μέσα από το παιχνίδι.
◾️ Δημιούργησαν το δικό τους αλφαβητάρι και έλαβαν αναμνηστικά δώρα.
???? Ευχαριστούμε τις κ.κ. Γιώτα Στάκταρη και Βασιλική Στάκταρη για την φιλοξενία στο χώρο του ΚΔΑΠ «Χαμόγελα» και για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και την κα Δανάη Ιωακειμίδη για την συνεργασία και την εκπληκτική εμψύχωση του εργαστηρίου του προγράμματος.

Περισσότερα

02/11/2022

 Προσλήψεις 58 εκπαιδευτικών ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια (8 A.M.Ω.) και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (50 Α.Π.Ω.) , ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου   για το διδακτικό έτος 2022-2023

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 7 έως και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, πλην των προσλαμβανόμενων στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας οι οποίοι θα ενημερωθούν για την προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Επί της διαδικασίας τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες (για τις περιπτώσεις που απαιτείται) και ανάληψης υπηρεσίας, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να ανατρέξουν στην διεύθυνση www.minedu.gov.gr/anaplirotes  όπου έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

 

Περισσότερα

02/10/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
???????????????? Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη
???? ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΝR (d’Initiative Nationale ou Régionale) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας F.I.P.F. και του Οργανισμού Γαλλοφωνίας O.I.F.
????????Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών
???????????????? Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης οργάνωσε στα Ιωάννινα δύο εργαστήρια εξοικείωσης με την Γαλλική γλώσσα με τίτλο « L’abécédaire de l’environnement» τα οποία εμψύχωσε η κα Δανάη Ιωακειμίδη, Υπεύθυνη Συνεργασίας για την Γαλλική γλώσσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
✅ Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της ΠΔΕ Ηπείρου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2022 από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την Γαλλική γλώσσα κα Χάιδω Νάτση και εκπαιδευτικούς Γαλλικής γλώσσας σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Pluralités του Α.Π.Θ. και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, και του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου A.PL.F. – D.U. , με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που υλοποιεί στην Ελλάδα το πρόγραμμα ΙΝR της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας F.I.P.F. και του Παγκόσμιου Oργανισμού Γαλλοφωνίας O.I.F. με τίτλο « Les enfants au secours de la planète bleue», «Οι μαθητές σώζουν τον γαλάζιο πλανήτη»
✅ Συμμετείχαν μαθητές του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Ιωαννίνων και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Γαλλικής γλώσσας κυρίες Aλεξία Μούτσιου, Αθηνά Σούλη και Ιωάννα Κούκου.
◾️ Οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις τους μαθαίνοντας το λεξιλόγιο του περιβάλλοντος, τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θάλασσας στη Γαλλική γλώσσα, αλλά και αναγνωρίζοντας λέξεις σε διαφορετικές γλώσσες ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.
◾️ Δημιούργησαν το δικό τους αλφαβητάρι, έμαθαν τις ηπείρους και τις χώρες της Μεσογείου στη Γαλλική γλώσσα. Στο τέλος έλαβαν αναμνηστικά δώρα.
???? Ευχαριστούμε την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την Γαλλική γλώσσα κα Χάιδω Νάτση για την πρόσκληση και την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης, την κα Δανάη Ιωακειμίδη για την συνεργασία και την εκπληκτική εμψύχωση του εργαστηρίου, και τις συναδέλφους Aλεξία Μούτσιου, Αθηνά Σούλη και Ιωάννα Κούκου για τη συμμετοχή με τους μαθητές τους στα εργαστήρια του προγράμματος.

Περισσότερα

30/09/2022

Προσλήψεις 62 αναπληρωτών ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας για το διδακτικό έτος 2022-2023 - Β' φάση: 29 στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 33 στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου μπορούν να δηλώσουν τις περιοχές προτίμησης οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν στη Β' φάση.
Επιπλέον, η ανάληψη υπηρεσίας θα γίνει από την Πέμπτη 6 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.
♦️ Οι αναπληρωτές θα πληροφορηθούν μέσω γραπτού μηνύματος SMS τη σχολική μονάδα τοποθέτησής τους.

Περισσότερα

26/08/2022

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 305 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας εκ των οποίων 139 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 166 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το διδακτικό έτος 2022-2023
Πότε παρουσιάζονται οι προσλαμβανόμενοι
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 5 έως και την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022.
Επί της διαδικασίας τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες (για τις περιπτώσεις που απαιτείται) και ανάληψης υπηρεσίας, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να ανατρέξουν στην διεύθυνση www.minedu.gov.gr/anaplirotes όπου έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Δείτε τους πίνακες με τα ονόματα

Περισσότερα

24/08/2022

33e salon du livre ▪️ 3 septembre 2022 de 9. 00 - 18.00 h ▪️ Dans les locaux de l' Institut Français de Thessalonique (I.F.T.) 
❗️ Programme des présentations de nouveaux ouvrage
Association des Professeurs de Langue et de Littérature Françaises Diplômés des Universités (A.P.L.F. – D.U.)
Institut Français de Thessalonique (I.F.T.)
Evénement accrédité par la Fédération Internationale des Professeurs de Français (F.I.P.F.)

Περισσότερα