Nέα - Ανακοινώσεις

15/06/2017

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) 
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, TK104 32, ΤΗΛ: 6974933671

www.asgme.grgt.asgme@gmail.com

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η καλή γνώση ξένων γλωσσών στην εποχή μας είναι αναγκαίο μορφωτικό εφόδιο για τον καθένα. Το γνωρίζουμε όλοι, χρόνια τώρα, και εμείς οι γονείς το διεκδικούμε σταθερά.

Η πολιτεία όφειλε λοιπόν να εξασφαλίσει την ουσιαστική εκμάθηση τους μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, με ενιαία (για τα 12 χρόνια του σχολείου) συστηματική διδασκαλία, τις αναγκαίες ώρες, με προγράμματα και δωρεάν βιβλία υψηλής ποιότητας, μόνιμους εκπαιδευτικούς με τακτική επιμόρφωση και στήριξη.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση προωθώντας τη λογική του ¨εξορθολογισμού¨ , έδωσε στη δημοσιότητα Υπουργική Απόφαση που αφορά την επιλογή της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας (Γαλλικά ή Γερμανικά ή Ιταλικά) και την συγκρότηση τμημάτων στα Γυμνάσια (για την σχολική χρονιά 2017-2018). Με βάση αυτή, μετά την εφαρμογή της αντίστοιχης απόφασης για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αφαιρείται και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας  αναφέροντας ότι ο αριθμός των τμημάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τον αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας. Αντίστοιχη απόφαση εφαρμόστηκε τη φετινή χρονιά και για τα Αγγλικά.

Περισσότερα

14/06/2017

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ : ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (13-06-2017)

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι σχετικό επίσημο αίτημα των Επιστημονικών Φορέων είχε καταρχήν κατατεθεί  προ εξαμήνου, με το υπ. αρ. πρωτ.: 9300/5-12-2016 έγγραφο τους και επαναδιατυπωθεί, τόσο σε σωρεία εγγράφων που σας έχουν αποσταλεί για τα κρίσιμα και πιεστικά θέματα που απασχολούν την ξενόγλωσση εκπαιδευτική κοινότητα, με πιο πρόσφατο το υπ. αρ. πρωτ.: 90438/Υ1/30-5-2017 Υπόμνημά τους, όσο και σε δια ζώσης συναντήσεις των Εκπροσώπων των ως άνω Φορέων μαζί σας, όπως για παράδειγμα στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη, 14  Φεβρουαρίου στη συζήτηση επί του θέματος «Αναβάθμιση του Λυκείου – Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» .

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στον χώρο της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης, τόσο λόγω της λήψης διαδοχικών και εξαιρετικά επιζήμιων για τη διδασκαλία της Β’ Ξένης Γλώσσας και για όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους σε αυτήν αποφάσεων, όσο και λόγω της παράλειψης ή μη έγκαιρης αντιμετώπισης σοβαρότατων ζητημάτων νομικής, εργασιακής και υπηρεσιακής φύσης που απασχολούν/ταλαιπωρούν τους εκπαιδευτικούς Γαλλικής και Γερμανικής, καθιστούν επιτακτική την άμεση πραγματοποίηση της αιτούμενης συνάντησης μαζί σας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους καθ’ ύλην γνώστες των θεμάτων να σας τα  εκθέσουν ως έχουν στην πράξη, παράλληλα με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις τους και φυσικά πάντα με γνώμονα την ταχύτερη και προσφορότερη δυνατή επίλυσή τους.

Περισσότερα

01/06/2017

Να αποσυρθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις για τη Β΄ Ξένη γλώσσα : Κοινό υπόδειγμα επιστολής διαμαρτυρίας των Επιστημονικών Ενώσεων Γαλλικής και Γερμανικής για τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλης της χώρας.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα συναδέλφων Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας από όλη τη χώρα οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας συνέταξαν ένα υπόδειγμα επιστολής διαμαρτυρίας για τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Περισσότερα

17/05/2017

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σάββατο 20 Μαΐου 2017|13.00-15.00

Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης|Λεωφ. Στρατού 2A

Περισσότερα

15/05/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Γραφείο του Συλλόγου θα παραμείνει κλειστό  τις επόμενες δύο εβδομάδες (Τετάρτη 17 Μαίου και Τετάρτη 24 Μαίου ) λόγω διεξαγωγής εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

Περισσότερα

04/05/2017

Θέμα: Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949, έχει υιοθετήσει τις αρχέςτου σε ότι αφορά τη διδασκαλία και την αξιολόγηση των ξένων γλωσσών. Πιο συγκεκριμένα τόσο το Νέο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών (ΝΕΠΣ) για τις Ξένες Γλώσσες όσο και η εκπόνηση οργάνων μέτρησης με τα οποία πιστοποιείται το επίπεδο γλωσσομάθειας στις ξένες γλώσσες, δηλαδή το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) στηρίζονται στις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πολυγλωσσία. Παράλληλα, η αξία της γλωσσικής πολυμορφίας στην Ευρώπη εκφράζεται αναλυτικά σε κείμενα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου [1,2].

Περισσότερα